Marka Tescilinde Nispi Ret Nedenleri Nelerdir?

Şekli incelemeden geçen ve mutlak ret nedenleri bakımından eksiklik bulundurmayan başvurunuz Resmi Marka Bülteninde yayımlanır. Yayımdan itibaren ilgili kişiler iki ay içinde marka başvurunuza itiraz edebilir. Sınai Mülkiyet Kanununun 6. maddesinde yer alan sebeplerin varlığı halinde başvurunuz reddedilir. Nispi ret nedenleri şunlardır: 1. Daha önce başvurusu yapılmış bir markayla karıştırılma ihtimali Tescil başvurusu yapılan bir …

Marka Tescilinde Nispi Ret Nedenleri Nelerdir? Devamı »

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri Nelerdir?

Türk Marka ve Patent Kurumuna yapılan başvurular şekli eksiklik bulunmayan hallerde Sınai Mülkiyet Kanununun 5. maddesinde yer alan mutlak ret nedenleri açısından incelenir. Aşağıda sayılan mutlak şartlara aykırı bulunan marka başvuruları reddedilir. Başvurunuzun reddi, maddi kayıp ve diğer olumsuz neticelerle karşılaşmamak için TÜRKPATENT sicilinde kayıtlı bir marka vekili ile süreci yönetmeniz gerekir. Mutlak ret nedenleri …

Marka Tescilinde Mutlak Ret Nedenleri Nelerdir? Devamı »

Marka Tescili Neden Gereklidir?

Bu yazımızda sıkça sorulan “marka tescili neden gereklidir” sorusunu başlıklar halinde kısaca cevaplamaya çalıştık. Marka tescili yaptırmak aşağıda açıklanan sebeplerle elzemdir. 1. Pazarlama, Tanınma Düzeyi, Ticari İtibar Değişen ve gelişen dünyada marka bir pazarlama aracıdır. Markanın reklam işlevi ve doğru marka seçimi sayesinde teşebbüslerin tanınma düzeyi, tüketici sayısı, en önemlisi ürün ve hizmet satışları artar. …

Marka Tescili Neden Gereklidir? Devamı »

Marka Nedir?

Bu yazımızda fikri mülkiyet hukukunda önemli bir yer tutan marka hakkıyla alakalı temel bir soru olan “marka nedir” sorusunu cevaplamaya çalıştık. 1. Tanım: Marka, bir teşebbüsün mal ve hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mal ve hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan; ürün ve hizmetin kaynağını, kalitesini tüketiciye gösteren işarettir. Böylece teşebbüsler markaları yoluyla mal ve hizmetlerini başka kişilerin mal …

Marka Nedir? Devamı »

Coğrafi İşaret Nedir?

Doğal ve beşeri unsurların bir araya gelmesiyle oluşan; gıda, tarım, maden, el sanatları ve sanayi ürünlerine coğrafi işaret denir. Bu ürünlerin benzerlerinden farklılaşması ve bu farklı karakterini kökeninin bulunduğu yöreden alması da gereklidir. Örnek olarak hereke halısı, anzer balı, malatya kayısısı gibi birçok karakteristik ürün gösterilebilecektir. Niteliklerini yöreden, üretim usullerinden, iklim özelliklerinden alan ve bölgesel …

Coğrafi İşaret Nedir? Devamı »

Avrupa Birliği Markası Nedir?

Avrupa Birliği(AB) gün itibariyle 27 üyeye sahip bir yapı olup bu yapı içinde sicile kaydedilmiş markaya da AB markası denir. Yurt dışında ticaret yapma amacıyla veya başka sebeplerle haklarını AB ülkelerinde de korumak isteyen kişilerin tek bir başvuruyla Avrupa Birliği ülkelerinde marka tescilini sağlaması mümkündür. AB üyelerinin tümünde markasını korumak isteyen kişiler gerek Türkiye’nin ve …

Avrupa Birliği Markası Nedir? Devamı »

Uluslararası Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Ülkesellik ilkesi gereği marka koruması sadece tescil yapılan devletlerde geçerlidir. Yurt dışında faaliyet yürütmek isteyen kişilerin markalarını hedef ülkelerde de tescil ettirmeleri gerekmektedir. Ticaret yapılmak istenen devletlerde ayrı ayrı başvuru yapılmaksızın Madrid Protokolü yoluyla tek bir başvuru yapılarak markanızın uluslararası tescilini sağlayabilir yurt dışında ticari faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz.